Tuesday, January 31, 2017

CUTI TAHUN BARU CHINA

Kak Hajjah baru jer sampai dari kampung, bercuti-cuti tahun baru China. Ni nak tanya komer dah sampai ke belum dari kampung masing-masing.
Kak Hajjah puas gak lah duduk 4 jam dalam kereta tadi, ingatkan dah selamat dari jamned rupanya tak jugak terkena jugak aku.  Gerak selepas selesai solat zohor, sempat singgah makan mee kari kat Sungkai.

Rupanya jamned jugak kat Sungkai tu, kesah nak masuk ke Highway, diselangi hujan jugak setengah-setengah tempat. Plan diteruskan singgah kat Jakel Tanjung Malim barang yang nak dicari tak ader. Jatuh cinta pulak kat yang lain.

Selesai menyopping teruskan perjalanan ingat nak ntar kain terus jahit rupanya tersangkut kat Batang Kali punah harapan nak singgah kat rumah tailor nanti kelewatan pulak balik.

Tahun baru China orang Melayu yang balik beramai-ramai.
Tahun baru China orang Melayu jugak yang sibuk main meracun.
Orang China bakar nak halau hantu orang Melayu main sampai masuk hantu.

Betul betul jiwa Malaysia komer nie wehh

Kepada pelanggan sabarlah sayang esok Kak Hajjah cuba cari pos laju kat Selangor yer, orang Kay Ell deme cuti hari wilayah bersambung-sambung. Kak Hajjah project on jer tapi kalau abang posto tak ader terbantutlah jugak ya.

Saturday, January 28, 2017

Aurat bagi muslimah bersaiz besar

http://muftiwp.gov.my/ | .
AL-KAFI #515: AURAT BAGI MUSLIMAH BERSAIZ BESAR
Ditulis oleh Mohamad Razif Mohamad Fuad
Diterbitkan: 24 Januari 2017

Soalan: Saya ada saudara perempuan yang berbadan besar. Beliau sudah berusaha menutup auratnya dengan baik cuma tetap nampak sedikit bentuk dadanya. Apakah hukumnya?

Jawapan:

Aurat wanita muslimah disepakati oleh ulama Syafi’iyah adalah seluruh badan kecuali wajah dan kedua tapak tangan.al[1] Aurat bagi wanita merdeka adalah selain wajah dan dua tapak tangan, zahirnya dan batinnya sehingga dua pergelangan tangannya, berdasarkan firman Allah SWT:

وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلا مَا ظَهَرَ منها

Maksudnya: “Dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka, kecuali yang biasa nampak dari padanya.”[2] (Surah al-Nisa’: 31)

Berkenaan dengan wanita berpakaian ketat, para ulama’ menghukumkan pakaian yang menampakkan bentuk tubuh sebagai makruh kepada wanita manakala bagi lelaki adalah khilaf al-aula (menyalahi keutamaan).

Syeikh al-Islam Zakaria al-Ansari menyebutkan:
 “Tidak memadai bagi menutup aurat pakaian dengan menampakkan warna kulit. Iaitu orang dapat melihat warna disebalik pakaian tersebut seperti pakaian koyak yang tidak menghalang daripada dilihat warna kulit. Ini kerana, tujuan sebenar menutup aurat tidak akan berlaku tanpa menutup perkara tersebut. Tidak mengapa setelah pakaian tersebut menutup warna kulit, jika nampak bentuk badan sekalipun tetapi makruh hukumnya bagi wanita dan menyalahi keutamaan bagi lelaki. Perkara ini disebut oleh Imam al-Mawardi dan selainnya”[3]

Perkara ini juga ditegaskan oleh ulama Syafi’iyah lain seperti:

Imam al-Ruyani dalam kitabnya al-Bahr al-Mazhab hlm. 122.
Imam Syamsuddin al-Ramli dalam Nihayah al-Muhtaj, 2/6.
Imam Ibn Hajar al-Haitami dalam Minhaj al-Qawim 1/ 186.
Imam al-Dimyathi dalam Hasyiah I’anah al-Thalibin, 1/113.

Islam adalah agama yang penuh dengan kerahmatan dan kemudahan kepada penganutnya. Berhubung masalah perempuan yang berbadan besar seperti soalan di atas, ia dimaafkan kerana fizikalnya sedemikian yang menyebabkan agak sukar baginya untuk menutup bentuk tubuhnya pada bahagian berkenaan. Dalam masa yang sama, beliau sudah sedaya upaya berusaha menutup auratnya. Moga beliau terus istiqamah dengan penampilannya yang menutup aurat.

Adapun perempuan yang sengaja berpakaian ketat dan menampakkan bentuk tubuh, ia tetap membawa kepada fitnah dan dosa sebagaimana hadis riwayat Muslim no. 2128. Sabda Nabi SAW:

صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ لَمْ أَرَهُمَا: قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُوْنَ بِهَا النَّاسَ، وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيْلَاتٌ مَائِلَاتٌ، رُؤُوْسُهُنَّ كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ، لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلَا يَجِدْنَ رِيْحَهَا، وَإِنَّ رِيْحَهَا لَيُوْجَدُ مِنْ مَسِيْرَةِ كَذَا وَكَذَا

Maksudnya: "Ada dua golongan penghuni Neraka, yang belum pernah aku lihat, iaitu suatu kaum yang memegang cambuk seperti ekor sapi. Mereka memukul manusia dengannya. Dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi telanjang. Mereka berjalan lenggang lenggok menggoyangkan (bahu dan punggungnya) dan rambutnya seperti bonggol unta yang condong. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium bauan syurga. Padahal sesungguhnya bauan syurga itu dapat dicium sejauh perjalanan sekian dan sekian.’”

Akhukum fillah,
Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan

[1] Al Majmu’ Syarh al-Muhazzab, 3/122. Minhaj al-Thalibin, 1/188.
[2] Tuhfah al-Muhtaj, 3/ 167.
[3] Asna al-Mathalib, 1/176.

Thursday, January 19, 2017

RAYUAN HAJI 2017

Assalamualaikum semua,

Kita nak ulas sikit berita yang tersiar kat media massa hari, rayuan haji 2017.   Ramai yang menunggu giliran untuk menunaikan haji ada yang dapat giliran hingga 30 tahun lagi. Kalau sekarang umur 40 maknanya umur 70 tahun nanti baru dapat. 

Manusia hanya merancang takdir Allah swt mengatasi segalanya, manatau along the way nanti Allah swt mempercepatkan jemputan untuk anda. Kalau ketika ini ibu dan ayah anda dah berusia dan dah ada penyakit-penyakit cubalah merayu.

Apabila masuk tahun baru hijrah dan kursus haji pun dah mula pergilah memaniskan muka menghantar surat rayuan ke pejabat tabung haji yang berdekatan. Mana tau hasil istiqamah anda itu Allah swt pandang dan kakitangan tabung haji pun pandang maka terbuka pula pintu rezeki ayah bonda atau diri anda sendiri untuk menunaikan haji.

Perlu diingatkan untuk buat rayuan perlu ke Pejabat Tabung Haji sendiri tiada wakil atau perantara ya tuan dan puan.  Kalau ada wakil harus berhati-hatilah ya.

Kita nak buat ibadah mari kita luruskan cara untuk menghasilkan niat murni kita tercapai. 


Monday, January 16, 2017

PERSEDIAAN SPIRITUAL SEBELUM PERGI UMRAH


Sebelum pergi buat solat taubat dan solat hajat banyak-banyak. Set kat minda kita mesti ada peruabahan dalam diri kita bila balik nanti.

Sebelum pergi bayar hutang-hutang jangka pendek kita tu. Minta maaf dengan semua takut nanti pergi tak kembali.

Ada orang memang berdoa nak meninggal di tanah suci.

Sunday, January 15, 2017

PANDUAN UMRAH DARI USTAZ SHAMSURI


Kakak dan abang nak  gi umrah meh kita layan jap Ustaz Shamsuri punya video.

Mudahan hati anda yang libang-libu tertanya-tanya macaman nanti agaknya perjalanan umrah anda.

Semoga Allah swt permudahkan perjalanan umrah anda nanti.  Terutama 1st time nak pergi buat umrah memanglah Ya Allah takutnya, terasa terbayang dosa-dosa kita yang banyak agaknya Allah swt akan balas segala dosa-dosa kita masa tu.

Walhal Allah swt bersifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim, selagi ada hayat pintu taubat masih ada untuk kita mudahan kita termasuk dalam golongan orang yang diampunkan.

Sebab tu orang berduit tu tiap-tiap tahun pergi umrah, masyaAllah lain rasanya bila berada di bumi barakoh ni, lupa sume masalah kita yang dok bermain-main depan mata tu hari-hari.

Ada hamba Allah swt yang lebih rezekinya menaja pula orang lain yang kurang mampu untuk buat umrah. Hebatkan double pahala dia dapat.

Method yang Ustaz Shamsuri share ini sangat mudah untuk semua orang yang 1st time nak pergi Umrah.

Tak perlu nak pegang buku doa tu yang selalu semua orang pegang tu, memang perkataan dalam buku tu sangat tersusun dan teratur. Tapi kita nak berdoa bukan baca doa.  Luahkan apa yang kita hajati cuma sebelum pergi tu ambik sekeping kertas dan susun hajat kita  tu baik-baik. Nanti bukak jer kertas yang kita tulis tu dan jadikan sebagai panduan supaya tidak ada yang tertinggal

Semoga anda semua dapat menunaikan UMRAH dengan sempurna

Thursday, January 12, 2017

KAU SUKA AKU LAGI LAH SUKA - KASUT TAWAF RESTOCK




Gambar-gambar kat atas tu share dengan audience semua testimony customer yang shopping dengan kami.  Mudahan menambahkan keyakinan audience dengan service kami semua.

Kasut tawaf makin susut setiap hari BERTINDAK SEKARANG JIKA TERLEPAS terpaksa tunggu sebulan dua untuk restock balik.

Go to Page Kasut Tawaf

Tuesday, January 10, 2017

BAJU PAGODA MENGGAMIT MEMORI

Hai uolls apa khabar hai hai..kak hajjah bersiaran balik minggu nie. Statement ni belajar kat funnel evo baru nie pagi ker petang ker dia masih cakap PAGI!!!! Nantilah kita share share lagi later later yer.

Last week ada seorang lelaki tegur akak tanya baju pagoda yang kak hajjah display. Dia nak warna hitam so I cakap ada next week i bawak kalau nak. Rasa-rasa macam kenal jer bro sorang nie.

Fine, hari ini kak hajjah bawak untuk dua size sahaja. Sebab baju pagoda warna hitam jarang orang tanya.  Hari ini bro ni datang kat booth kak hajjah tanya baju pagoda hitam so, kak hajjah bagi saiz baju yang dia cari. Lantas sarung jer kot, orang lelaki kan senang. Orang perempuan kena cari fitting room dia selamba sahaja sarung.

Then baru perasan baju yang dia pakai tu sama dengan baju pagoda hitam, kak hajjah pun tegur "dulu pernah datang rumahkan" Nama memang langsung tak ingat dah.

Kalau tak salah Kak Hajjah rasanya ada jugak 3 - 4 tahun yang lepas, bila tengok baju pagoda hitam yang dia pakai pun dah lusuh warna tapi masih lagi baik. Tapi rasanya bro ni memang menghargai sungguh baju dia tu.

Baju pagoda hitam atau baju haji lelaki hitam, kami cuma buat upon request. Hanya baju pagoda putih haji yang ready stok dengan ka

Kami mementingkan kualiti fabrik yang kami gunakan, InsyaAllah kami cari fabrik yang bagus. Macam bro tadi dah 3 - 4 tahun masih lagi boleh pakai baju yang sama.

Fabrik kami tahan lasak tidak mengembang setelah dibasuh 2 -3 kali.

Kami letak poket jugak macam camisole supaya senang nanti haji nak simpan sikit duit atau pass masuk dalam poket tu.

SAIZ S,M,L, XL, 2XL
3XL UPON REQUEST


SAIZ S,M,L, XL, 2XL
3XL UPON REQUEST

JIKA ANDA BERMINAT UNTUK MENDAPATKANNYA 

JANGAN SEGAN SILU 

WHATSAPP NO. KAT BAWAH TU YA.


Tuesday, January 3, 2017

TUDUNG LABUH CHIFFON UNTUK UMRAH DAN HAJI

"Saya nak tudung yang tebal"
"Saya nak tudung yang tak melekat ke badan"
"Saya nak tudung yang berdagu"
"Saya nak tudung yang labuh".

Itulah yang selalu dilontarkan kepada kami, jadi kami buat sedikit research camane nak bagi yang comel dan mengikut syariat ya.

Rasanya buat baju lagi senang dari buat tudung ni fening nak ikut selera berbagai peringkat umur tu. Ramai yang dah ada kesedaran nak kan tudung yang labuh dan mengikut syariat. Dah tak mau tudung pendek-pendek tu. Alhamdulillah lega rasanya kan.

Sekarang dah ramai yang bertudung, jadi kita bagi option supaya muslimah kat luar boleh menambah baikkan lagi cara bertudung ya. Ingat tak dulu kita pakai tudung bawal, tudung turki tu. Ikat depan simpul2 sikit buat reben. Bidang 45jer tak kenal tudung bidang 60. Tak pun tudung tu ikat belakang.

Tak der lagi shawl labuh masa ini, tudung ariani pun belum wujud lagi tuh. Kami panggil bawal memang kain voille tu bukan macam sekarang empat segi jer panggil bawal.

dulu pun kami pakai bawal 
Dah berkembangnya kesedaran oleh semua masyarakat Islam sudah mula ada penambah baikkan. Dulu pakai tudung bulat bidang 60 ker, tudung kushboo bidang 60 ker tu budak sekolah agama atau ustazah jer.  Orang biasa ni tudung version singkat punya tak tutup pun sampai dada.

Terimakasih pada guru-guru atau murabbi yang berusaha membuka minda para muslimah semua.
Sekarang budak kecik masuk tadika pun dah pakai tudung comel pulak tu.

Walaupun yang memerahkan rambutnya sama naik tapi yang bertudung pun ramai jugak ler. Biasalah yang muda  berfesyen-fesyen yang dah remaja purba macam kami ni tudung semakin labuh dah plain sahaja.

Our gegirl sumer sekarang demam dengan shawlnya yang berkelip-kelip ada yang kosong sahaja pun ada tu.

Sesuaikan dengan permintaan pasaran dan kami juga adalah pengedar barangan haji dan umrah kami cuba sesuaikan tudung-tudung kami agar dia labuh dan mengikut syariat.

Kami pilih bubble chiffon dua lapis ini sebagai solusi, kami gabungkan chiffon dengan lycra, moss crepe dan chifon.  Kami pilih pada kesesuaian supaya tidak jarang pada sipemakainya.. Yang cerah seperti putih dan offwhite kami pilih gabungan dengan lycra atau moss crepe.

Ramai yang bersungut tudung mereka menampakkan bentuk dadanya yang bidang tu, so kita usahakanlah supaya tudung kita ni tidak transparent tidak nampak tubuh dan labuh.

Buat masa ni kami kenalkan tudung saiz XL dahulu majoriti customer kita saiz sedang-sedang sahaja jadi. Bila pakai XL dah jadi labuh macam 2xl.  Anyway kita open order untuk yang nak saiz 2xl juga untuk berumrah.

Fabrik yang kami gunakan buble chiffon digabungkan dengan chiffon, lycra dan moss crepe. 

Ready solat dipadankan dengan jubah labuh bersama sarung tangan dan stokin sahaja.
Cantik dipakai sedondon dengan mini jubah kami jugak masa anda nak berangkat pergi or anda nak berpindah dari Madinah ke Makkah ke Madinah.

Chiffon Zamrud
Labuh dari Dagu 23 inci.
Fabrik Chiffon Ceruti Sama Warna Dua Tingkat
Awning Cotton Hijau Corak

Chiffon purple
Labuh Dari Dagu 23 inci
Lapis Luar Bubble
Lapis Dalam Chifon Light Purple

Chiffon Blue Black
Labuh dari Dagu 23 inci
Lapis Luar Bubbule
Lapis Dalam Chiffon Black

Chiffon black - xl - PRE-ORDER
Labuh dari dagu 23 inci.
Lapis Luar Bubble
Lapis Dalam Chiffon
Awning Kain Lace
Chiffon putih XL
Lapis Luar Chiffon Bubble
Lapis Dalam Lycra

TEMPAHAN WHATSAPP
KAK HAJJAH - 0192883235
 POS LAJU RM7 - RM10 (MENGIKUT KAWASAN)

Monday, January 2, 2017

KASUT TAWAF BALDU RESTOCK

 ASSALAM SEMUA KEMBALI BERSIARAN DI TAHUN BARU.

Good news kasut tawaf baldu dah restock sesiapa yang berhajat boleh whatssapp kak hajjah nanti ya.


Kasut tawaf Baldu plus size

Kita refresh sikit yer, kasut tawaf nie sangat-sangat berguna untuk dipakai ketika tawaf dan saie. Testimony dari pembeli yang balik dari umrah sangat-sangat selesa memakai kasut tawaf ini semasa beribadah di sana.

Fabrik kasut tawaf ni spandex di sebelah dalam dan baldu di sebelah luar.

Tapak nya anti slip, InsyaAllah sangat membantu berjalan di permukaan yang licin ya. Di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi memang always dibersih dan dicuci lantainya berkilat macam periuk kat rumah hajjah semua tau.

Kasut tawaf ini juga membantu jika anda ada masalah tumit yang crack ataupun sakit tumit, alas spandex ditambah pula dengan stokin anda yang tebal memberi keselesaan pada tapak kaki anda.

Kasut tawaf baldu ini rekomen sangat untuk anda berkasut saiz besar sebab dia stretchable, kalau kaki anda kecil kita cadangkan ambil kasut tawaf baldu tetapi bercorak.

Unfortunately habis stok untuk kasut tawaf baldu yang bercorak tu.  Jadi kita suggest anda pakai kasut tawaf yang tinggi had tumit sahaja sebab semua orang boleh memakainya.Lihat gambar dibawah


Kasut tawaf had tumit All Sizes

Pos kami masih gunakan khidmat pos laju - RM7 - RM10

LIHAT LINK KAT SINI UNTUK MENDETAILKAN LAGI PERIHAL KASUT TAWAF NI

Ala Kak Hajjah tau korang tak suka nak baca tu kan..nak order whatsapp kat 0192883235

Whatsapp 019-2883235


BORANG TEMPAHAN - SERIUS BUYER SAHAJA

Name:
Email Address:
No. Telefon
Alamat
Pesanan Anda Telekung
Tudung
Jubah/Mini Jubah Haji
Stokin/Kasut Tawaf
Seluar
Lain-lain barangan keperluan haji dan umran
Saiz dan Kuantiti

Create a web form here

RAKAN NIAGA TELEKUNGMUSLEEMA